Chci podpořit

Každé dítě je důkaz, že jsme se rozhodli správně

Příběhy z pěstounství

Falladovi říkají, že s každým dítětem přijímají zároveň i celý jeho životní příběh. I díky jeho pochopení pak můžou pěstouňátkům vytvořit bezpečné zázemí a nasměrovat je na správnou cestu životem.

Falladovi si od samého začátku uvědomovali, že být náhradním rodičem je zodpovědné a náročné rozhodnutí, které ovlivní spoustu lidí v jejich okolí. Proto vše důkladně probrali jak se svými dětmi, tak širší rodinou. Jejich úsilí a odhodlání nakonec přesvědčilo všechny a po tři čtvrtě roce přípravného procesu si do třípokojového bytu na Proseku přivezli přímo z porodnice první pěstouňátko. „Všechno to bylo hrozně rychlé. Ještě jsme ani neměli všechna potřebná razítka a už nám doma zvonil telefon, že si máme pro Míšu přijet,“ vzpomíná paní Falladová na novorozeného drobečka, který rodinou doslova „prosvištěl“ a po 4 měsících zamířil do adoptivní rodiny.

Asi aby se nenudili, přivedl pak osud k Falladovým tří a půl letého Pavlíka, odebraného biologickým rodičům kvůli zanedbání péče. Pro popáleného chlapečka, který zpočátku nedokázal bez pomoci ani sám sedět nebo chodit do schodů a z dětské postýlky měl panickou hrůzu kvůli předchozím zkušenostem, se tím změnil celý život. Doslova krůček po krůčku se zbavoval všech svých fyzických hendikepů a strachů, které mu bránily v rozvoji. „Bylo úžasné sledovat, jak jako houba nasává všechny podněty a zkouší nové věci: běhá, skáče, hraje si, leze po stromech, jak se z toho třesoucího se uzlíčku stala zvědavá a někdy až neřízená střela,“ vzpomínají dnes na Pavlíkovu zázračnou proměnu s úsměvem Falladovi.

A s úsměvem mluví Falladovi taky o čtyřleté Simonce, která u nich vydržela skoro 2 roky, protože se pro ni nedařilo najít vhodné náhradní rodiče, nebo o osmiměsíční Šárince, o kterou se starají právě teď. „Tu máme asi za odměnu,“ říkají Falladovi o zvědavé holčičce, kterou teď nejvíc baví po čtyřech objevovat všechna zákoutí jejich bytu. Za necelý rok se z malého pěstouňátka stalo energické batole, které už brzy vyrazí na cestu do nové adoptivní rodiny. A to podle jejich vlastních slov Falladovým ke štěstí úplně stačí. „Když vidíte ty úžasné zářící dětské oči, které se na vás dívají, když se něco povede, co předtím nešlo, když strach vystřídá smích, to je ta nejkrásnější odměna. Člověk si pak může říct: rozhodl ses správně.“

Jména dětí byla z důvodu ochrany soukromí změněna.

Blog

Mohlo by vás zajímat