Chci podpořit

Komiks Myšáci pomáhá dětem

Tiskové zprávy

SOS dětské vesničky vydávají u příležitosti 55. výročí od svého založení komiks Myšáci, který dětem přístupnou formou vysvětluje, jaká jsou jejich práva a jak postupovat v obtížných situacích. 

Hrdiny komiksu jsou čtyři myší kamarádi, kteří chodí s ostatními zvířátky na základní školu a občas zažívají různá trápení a nepříjemnosti. Rozvod rodičů, šikana od spolužáků nebo na internetu, potíže rodičů s alkoholem či s nedostatkem peněz… Ale také touha patřit za každou cenu do party, smět si svobodně vybrat kroužek, budoucí povolání či najít své místo v pěstounské rodině, která je hodná, ale tak moc jiná. To všechno jsou problémy, se kterými se děti často potýkají a většinou si s nimi neumějí samy poradit.

Dětská práva zábavnou formou
„Vysvětlovat dětem, že mají svá práva a že pokud je někdo porušuje, jsme tu pro ně, abychom jim s tím pomohli, je jednou z našich priorit,“ říká Jindra Šalátová, výkonná ředitelka SOS dětských vesniček. „Jsou to ale někdy témata, která jsou pro děti obtížně pochopitelná, nebo se o nich mluvit stydí. Proto jsme hledali formu, která jim bude blízká a která našim sociálním pracovníkům umožní otevírat debaty na někdy i bolestivá témata.“ 
Dětem v SOS dětských vesničkách je kromě jejich klíčové sociální pracovnice k dispozici také dětský ombudsman, který je připraven řešit s nimi potíže, o kterých se stydí mluvit s někým blízkým. Náměty, která vybral tým SOS dětských vesniček, odrážejí nejčastější problémy dětí, kterým organizace pomáhá, ale velmi často je řeší i děti ostatní. „Nevyhýbali jsme se ani oblastem opravdu citlivým, jako je sexuální obtěžování nebo domácí násilí,“ dodává k tomu Jindra Šalátová. 

Tereza Kostková kmotrou komiksu
Při příležitosti 55. výročí naší organizace jsme komiks společně s naší patronkou Terezkou Kostkovou pokřtili a v těchto dnech rozvážíme vytištěné komiksy do všech našich poboček, aby se mohly začít rozdávat a naši sociální pracovníci je mohli začít využívat ve své práci s ohroženými dětmi. „Moc ráda jsem se stala kmotrou komiksu Myšáci,“ říká Tereza Kostková. „Komiks je skvělý způsob, jak děti oslovit jejich vlastním jazykem a učit je o jejich právech zábavnou a přístupnou formou. Moc se mi líbí, jak je udělaný, je úžasné vidět, jak jednoduše a efektivně může být toto důležité téma představeno dětem.“

Autoři komiksu
Náměty pro jednotlivé příběhy připravil tým SOS dětských vesniček ve složení Radim Kejík (dětský ombudsman a zároveň vedoucí nízkoprahového klubu pro děti z rizikového prostředí), Romana Filková (vedoucí krizového centra pro ohrožené děti), Jana Hrdličková (zástupkyně ombudsmana a pracovnice terénní sociální služby pro ohrožené rodiny), Zuzana Slaná (klíčová pracovnice pro pěstounské rodiny) a Michaela Poláková (PR specialistka). Komiks na základě těchto námětů vytvořila spisovatelka a ilustrátorka Klára Mayerová.

Dětská práva pro všechny děti
„Vybrali jsme tři témata, která dáváme k dispozici veřejně už nyní ke stažení – věříme, že třeba téma šikany nebo nástrah sociálních sítí se může hodit třeba ve školách,“ říká Michaela Poláková. „Na podzim, při příležitosti Dne dětských práv, potom zpřístupníme školám, neziskovým organizacím a dalším zájemcům všech 12 příběhů, protože věříme, že komiks Myšáci může pomáhat všem dětem,“ dodává Michaela Poláková.

Fotografie

1
3
Blog

Mohlo by vás zajímat