Chci podpořit

Konečně léto jak má být

Příběhy dětí

Kristýna tomu vůbec nemůže uvěřit. Ve čtrnácti letech je konečně na opravdové dovolené! Sice to není moře, kam jezdí většina jejích spolužáků, ale jako moře to vypadá: až k té velké vodní ploše seběhne, musí si loknout, jestli ta voda přece jen náhodou není slaná! Zatím vzpomíná na to, jak se cítila, když se spolužačky bavily o tom, kam v létě pojedou. A jí se ani neptaly, protože by odpověď byla pořád ta samá: Kam bysme asi mohli jet, když táta nemá práci a máma uklízí? Už měla chuť holky za ty otázky praštit, ale zároveň věděla, že by to k ničemu nebylo. Jen by se jí vyhýbaly ještě víc a ve škole by bylo k nevydržení.

Nic není zadarmo

A teď jí vítr od Máchova jezera lechtá na tváři a Kristýna má na krajíčku z pocitu štěstí. Moc by to přála i mámě a tátovi: až bude velká, tak si najde nějakou super práci a vezme je nejen na tohle krásné místo, ale i k moři. A ségru Káťu taky, když jí slíbí, že na ni nebude protivná! Kristýna je na výletě s dětmi z pěstounských rodin a s pár dalšími dětmi z programu preventivní služby. Nebylo to ale vůbec jen tak: nejdřív byla spousta práce a pak až tahle sladká odměna. Máma s tátou s pomocí sociálních pracovníků oběhli spoustu úřadů a než si obstarali všechno potřebné, trvalo to pěkně dlouho. Ale stálo to za to!

Už jen pár dní

Z vyřízené dávky v hmotné nouzi konečně zaplatila máma obědy a koupila jí nové boty, protože ty staré už ji několik měsíců tlačily. Katka snad dostane taky jedny, ale až k Vánocům: důležitější je začít splácet dluhy, aby nepřišel exekutor. Ale teď to bude lepší, protože sociální pracovníci z preventivní služby pomohli tátovi najít práci, takže už máma nemusí chodit prosit o cukr nebo o vajíčka k sousedům. I Kristýna s osmiletou Katkou si tábor nejdřív musely „odpracovat“: nevynechat ani jedno doučování, zlepšit si známky a dokázat tak, že jim to za to stojí. Ale zas tak velká práce to nebyla a nejtěžší na tom bylo přečkat těch pár posledních dnů před odjezdem. A teď jsou Kristýna s Katkou na pláži, kolem běhají mrňousové z vesničky, házejí po sobě písek a sluníčko pěkně pálí. A tak to v létě přece má být, no ne?

CHCI PODPOŘIT

 

Blog

Mohlo by vás zajímat