Chci podpořit

Pavel Šporcl: Vesničky jsou jedinečné

Aktuality

Houslový virtuos Pavel Šporcl patří mezi nejpopulárnější české umělce působící v oblasti vážné hudby. Od loňského roku je také patronem SOS dětských vesniček. V současné době se chystá na výjimečné turné s Bachovým houslovým dílem, které spojil se sbírkou pro SOS dětské vesničky.

V loňském roce jste se stal patronem SOS dětských vesniček. Proč?

To, že jsem byl vybrán jako nový patron SOS dětských vesniček, mne velmi potěšilo. Myslím, že se o mně všeobecně ví, že pomáhám často, a beru to jako součást svého života. Moje pomoc byla ale svým způsobem rozmělněná na všechny strany, a proto jsem přivítal možnost zakotvit a soustředit se na jednu věc. Budu samozřejmě pomáhat i jinde, ale Vesničky jsou pro mě priorita.

Kdy jste se poprvé dozvěděl o SOS dětských vesničkách a co Vám tehdy nejvíce utkvělo v paměti?

O Vesničkách vím dlouho a vím, že dělají dobrou práci. Ne každý měl tak krásné dětství jako já a díky Vesničkám je těm mnohdy nešťastným dětem lépe. To je velice záslužná práce a jsem rád, že mohu být její součástí.

Jak se Vás dotýká problém týraných, zneužívaných či zanedbávaných dětí? Znáte podobný případ ze svého okolí?

O mnohém jsem slyšel, četl a i bezprostředně zažil. Je to velice kruté a zbabělé, vybíjet si zlost právě na dětech. Ony jsou na začátku tak nevinné a my jim můžeme svým chováním zapříčinit doživotní trauma. Myslím na to každý den, když vychovávám své děti. A věřte, že to dělám s obrovskou láskou.

Během letošního podzimu jste se rozhodl získat pro SOS dětské vesničky 100 tisíc korun oslovením svých přátel i příznivců. Proč?

Peněz na neziskový sektor a jeho organizace je málo. A tak je potřeba lákat nové dárce a v rámci možností využít každé příležitosti k získání nějakých dalších prostředků. I proto společně s Vesničkami pořádáme sbírku navazující na můj prosincový bachovský maraton, kdy mohou lidé po malých částkách přispívat a pomoci nám tak získat cílovou částku 100 tisíc korun, nebo i více, na pomoc ohroženým dětem.

Myslíte si, že by i obyčejní lidé měli přispívat na takovou pomoc, nebo by se měli spoléhat jen na to, že vše zaplatí stát?

Stát se nemůže starat o vše. Naše sbírka bude spoléhat především na malé příspěvky a tím pádem může přispět opravdu každý.

SOS dětské vesničky rozvinuly komplexní pomoc ohroženým dětem. Který z jejich programů je pro Vás nejdůležitější?

Je těžké vybrat jeden program, který bych měl vyzdvihnout. Samozřejmě se nabízí v krizových situacích především SOS Sluníčko, protože když je nejhůř, má dítě na pár dní alespoň kam jít. Ale i preventivní programy jsou velmi důležité.

A ještě k Vám osobně – jaké jsou Vaše nejbližší umělecké plány?

Jsem momentálně na turné „Bacha na Šporcla – Generali tour 2015“, které navazuje na moje čerstvě vydané album „Sonáty a partity pro sólové housle J. S. Bacha“. Toto veledílo trvající 155 minut je nejdůležitější skladbou houslové tvorby a naposledy ji z českých houslistů vydal Josef Suk před 45 lety. Na třinácti koncertech toto dílo postupně celé zahraju, stejně tak jako kompletní Bachovu tvorbu pro housle.

V Praze a Brně se na začátku prosince uskuteční tzv. Bachův maraton, kdy ve třech po sobě jdoucích dnech zahraju kompletní Bachovo houslové dílo, tedy 7 hodin hudby. U nás i ve světě nevídaná věc, na kterou všechny srdečně zvu. Mezitím si odskočím do Jižní Koreje, na Slovensko a budu se připravovat na svůj únorový debut ve slavné newyorské Carnegie Hall.

Blog

Mohlo by vás zajímat