Chci podpořit

Na lásku není nikdy pozdě

Příběhy dětí

I z téměř bezvýchodné situace se dá vrátit zpátky do života. Poznali jsme to už mnohokrát. Naposledy u případu paní Kláry, která poprvé zaklepala na dveře pražského SOS Kompasu před třemi lety, aby se spolu s námi pokusila zachránit rozpadající se rodinu. Od samého začátku bylo jasné, že tohle nebude jednoduchý případ. Paní Klára totiž žila s jeden a půl ročním Kubíkem u svojí babičky, se kterou neměla právě ty nejlepší vztahy. V malém bytě tak byly hádky na denním pořádku a už tak dost napjatou atmosféru ještě navíc zhoršovala Klářina drogová minulost. Hlavně kvůli ní totiž musela rodina bojovat s minimálním příjmem a spoustou dluhů. S pomocí nešlo dlouho otálet.

Složitá cesta zpátky

Prvním krokem ke stabilizaci rodiny bylo narovnání finanční situace. Paní Klára začala díky nadačnímu příspěvku docházet na rekvalifikační kurz, aby mohla získat zaměstnání. Společně jsme pak zmapovali situaci ohledně dluhů a s věřiteli jsme domluvili udržitelné splátkové kalendáře. Když už to vypadalo, že je všechno na dobré cestě, stalo se něco nečekaného. Paní Klára s námi po téměř čtvrt roce intenzivní spolupráce najednou přestala úplně komunikovat a docházet na smluvené schůzky. Zkušené sociální pracovnice okamžitě napadlo, že za tím mohou být zase drogy. Jejich obava se bohužel brzy potvrdila a bylo nad slunce jasné, že bude třeba jednak velmi rychle, abychom našli cestu zpátky.

Začít nový život

Díky mimořádnému úsilí i šťastné shodě okolností se nám paní Kláru nakonec podařilo najít a přesvědčit ji, aby kvůli milovanému Kubíkovi, který na ni čekal u babičky, i jí samotné okamžitě nastoupila detoxikační léčbu. Na ni pak navázala dlouhodobá komunitní léčba pro drogově závislé matky, kde Klára strávila celý rok a porodila tady i krásnou a zdravou dceru Terezku. Jako samoživitelka s dvěma malými dětmi to ani do budoucna nebude mít nijak jednoduché, už teď se toho ale hodně zlepšilo. Díky nám dnes paní Klára žije se svými dvěma dětmi v přiděleném sociálním bytě v Praze, kde nemusí řešit konflikty s babičkou. Dochází pouze na ambulantní kontroly a drog se už rok a půl ani nedotkla. Pro to, co jí bylo nejdražší, začala úplně nový život a každým dnem se snaží být pro své dvě děti příkladem.

CHCI PODPOŘIT

 

Blog

Mohlo by vás zajímat