Chci podpořit

SOS dětské vesničky míří v rámci prevence násilí na dětech do škol

Tiskové zprávy

„Každé fyzické či psychické násilí páchané na dítěti má vážné následky. Většina případů se přitom nikdy neodhalí. Je naší povinností udělat vše pro to, aby se žádné dítě nemuselo s nějakou formou násilí setkat. Nejjednodušší cestou prevence je osvěta, jak mezi dospělými, tak i mezi dětmi. Díky projektu TAK SNADNO SE TO NEPOZNÁ můžeme zasáhnout poměrně velkou část populace a doufáme, že i mnohým dětem pomoci, říká programová ředitelka SOS dětských vesniček Jindra Šalátová.

Na realizaci projektu se kromě SOS dětských vesniček podílí také organizace Ztracené dítě zabývající se problematikou pohřešovaných a jinak ohrožených dětí a provozující v ČR evropskou krizovou linku 116 000 pro děti a jejich blízké.

„Zatím se jedná o pilotní projekt. V budoucnu bychom ho rádi realizovali i na dalších základních školách nejen v Praze, ale i v jiných krajích,“ říká Marcela Bočanová, metodička programového oddělení SOS dětských vesniček.

Projekt osvěty na školách se realizuje s finanční podporou Hlavního města Prahy.

SOS dětské vesničky ve spolupráci s organizací Ztracené dítě zahájily ve školách projekt TAK SNADNO SE TO NEPOZNÁ zaměřený na prevenci násilí na dětech. V jeho rámci proběhne během října a listopadu na vybraných základních školách v Praze celkem 50 seminářů, jejichž prostřednictvím bude osloveno téměř 1 200 dětí. Cílem projektu je upozornit děti i pedagogy na problematiku násilí páchaného na dětech a informovat je o tom, co mají v případě potřeby udělat a koho mohou oslovit.

Projekt je součástí kampaně TAK SNADNO SE TO NEPOZNÁ, kterou SOS dětské vesničky odstartovaly před rokem a která se zaměřuje na informování široké veřejnosti o problému týrání a zneužívání dětí. Nyní kampaň vstupuje do druhé fáze, během níž budou do 1. a 2. tříd devíti pražských základních škol docházet speciálně vyškolení lektoři, kteří povedou interaktivní semináře. Děti se při nich dozvědí, jaké nebezpečné a ohrožující situace mohou nastat, kde se s nimi mohou setkat a jak se mohou bránit. Lektoři budou problematiku dětem vysvětlovat prostřednictvím modelových situací a formou přiměřenou jejich věku.

Jen za poslední tři roky bylo v České republice nahlášeno více než 21 000 případů zneužívání, zanedbávání a týrání dětí. Odborníci však odhadují, že se jedná o pouhou desetinu všech případů násilí na dětech. Jakákoli forma násilí na dětech má přitom zásadní vliv na formování jejich osobnosti a celý budoucí život.

Blog

Mohlo by vás zajímat