Chci podpořit

SOS dětské vesničky pomáhají dětem prožít plnohodnotné prázdniny

Tiskové zprávy

Jednou skupinou dětí, kterým SOS dětské vesničky pomáhají, jsou děti ze sociálně slabých a ohrožených rodin, kde rodiče nemohou nebo nechtějí zajistit svým dětem prázdninový program. Těmto dětem pomáhají programy SOS Kompas a SOS Kajuta, v rámci kterých jsou pro ně organizovány výlety po České republice a nejrůznější hry, soutěže, turnaje i táboráky. Pro řadu dětí jsou tyto výlety jedinou příležitostí někam se podívat a zažít něco, co je pro ně běžně nedostupné. Letos např. navštívily Prahu a mohly tak vidět pražské metro a projít se na Pražském hradě, Karlově mostě či Václavské náměstí. „Pro některé děti to byla vůbec první cesta do Prahy a pro některé dokonce vlakem,“ říká národní ředitel SOS dětských vesniček Petr Lužný.


Pracovníci SOS dětských vesniček dokáží i zprostředkovat financování volnočasových aktivit a pomáhají rodinám se získáním podpory na letní tábory. Jen letos se podařilo zajistit tábor zdarma pro 65 dětí, například proplacením přes Úřad práce.


Mnoho dětí z rizikových rodin kromě odpočinku přes prázdniny dohání i resty ve školní docházce. Těm terénní sociální pracovnice pomáhají s přípravou na reparáty, které musí před začátkem nového školního roku absolvovat.

Další skupinou dětí, o které se SOS dětské vesničky starají, jsou děti v pěstounské péči mimo svou biologickou rodinu, mezi kterými jsou i rodiny žijící přímo v SOS dětských vesničkách. Pro tyto děti jsou rovněž organizovány tábory a nejrůznější výlety. Díky tomu, že jsou SOS dětské vesničky součástí nadnárodní sítě, mohly se děti v první polovině srpna zdarma zúčastnit mezinárodního tábora v italském Caldonazzu, na kterém se letos setkalo okolo tisíce dětí z SOS dětských vesniček po celém světě.


Některé ze starších dětí, většinou středoškolských studentů, tráví část léta na brigádách. Jeden z klientů brněnské SOS dětské vesničky tak například již druhým rokem úspěšně absolvoval praxi v administrativním centru jednoho z hlavních dárců Sdružení v Hradci nad Moravicí, kde se velice osvědčil jako spolehlivý a cílevědomý brigádník.

Blog

Mohlo by vás zajímat