Chci podpořit

Tenkrát pod mostem

Příběhy dětí

Chvíli to bylo dobrodružství, jaké znal Jenda z filmů o divokém Západu, na které se koukal s dědou. Nespravedlivě obviněný kladný hrdina utíká před rukou zákona a než očistí svoje jméno, musí se schovávat v divočině… Jenže tady utíkalo víc lidí, kladný hrdina nikde a Jenda začínal cítit, že takový film by se mu asi nelíbil. Ten největší rozdíl byl, že Jendovi rodiče měli nastoupit do výkonu trestu po právu. Ve stanu, kde s nimi spal už druhý měsíc, byla zima, špína, opravdu málo jídla a k pití jen lahve alkoholu, které táta vždycky někde obstaral. Když přijela hlídka, kterou přivolala cyklistka s dětmi, co si špinavého hubeného chlapce všimla, byl vlastně Jenda docela rád, že je jeho dobrodružství konec. Babičku a dědu, kteří o něj chtěli pečovat už dávno, měl moc rád, rodiče ale opustit nechtěl. I v sedmi letech ale chápal, že nynější situace takhle řešit nejde: v Čechách není divoký Západ a jeho rodiče nejsou filmoví hrdinové. Jenda se s tím i s pomocí sociální pracovnice v krizovém centru smířil docela lehce, a když se dozvěděl, že je potřeba vyřídit jen pár formalit a děda si pro něj může přijet, byl to pro něj skoro happy-end.

Nečekaný zádrhel

Jediný, docela nečekaný problém, nastal ve chvíli, kdy si nechtěl svléknout mikinu, co měl na sobě: byla tak špinavá, že nebyla poznat původní barva, ale dostal jí od táty – a co když mu ji ty paní vyhodí? Ani by se nedivil, ale dopustit to nemohl. Bůh ví, na jak dlouho je to to poslední, co od táty dostal? Jenda byl ochotný se i prát. Jen svatosvatý slib sociální pracovnice Petry ho přesvědčil, ale musela ho u pračky nechat. Strávil tam dva celé prací cykly, potřebné k úplnému vyprání… Ani tam ho neopustila jeho westernová fantazie: v otáčkách slyšel dusot koní a představoval si, že je šerif, tentokrát na té úplně správné straně zákona. Mikina se musela sušit na radiátoru za jeho hlavou místo v prádelně, aby si ji mohl i v noci hlídat: co kdyby přišel nějaký zloděj koní…tedy mikin?

Nová kapitola

Když třetí ráno odjížděl s dědou v čistých a voňavých věcech, byl to pro něj úplně nový začátek. Kdo ví, co ho v širých pláních jeho života čeká? Toho trápení už bylo snad až dost: přejme mu štěstí a spoustu kladných hrdinů všude kolem!

CHCI PODPOŘIT

Blog

Mohlo by vás zajímat