Chci podpořit

Těžké rozhodování

Příběhy dětí

Někdy naše podpora rodin v terénních programech spočívá v každodenní, drobné práci a pomoci, která nevypadá nijak velkolepě a už vůbec ne atraktivně, ale nakonec zabrání i tomu nejhoršímu, tedy že děti ztratí domov. Některé příběhy ale obsahují dramata, která by vydala na celý román… bohužel většinou nesmírně smutný. Naši pracovníci do osudů rodin nezasahují v tom smyslu, že by za rodiny nebo s nimi rozhodovali, ale jsou připraveni poradit a poté s důsledky rozhodnutí pomoci.

Násilí je jen začátek

A že rozhodování paní Kamily nebylo jednoduché: dlouhodobá agrese ze strany partnera začínala mít vliv na psychiku dětí, ale zároveň si nedokázala představit, jak by bez jeho finančního podílu na chodu domácnosti vůbec přežila. Když začala Anička ve školce mluvit o tom, že tatínek maminku doma bije, maminka se na popud paní učitelky objednala k psycholožce a velmi brzy na to učinila tu nejtěžší volbu – od otce dětí se odstěhovat. Začala bydlet v pronajatém bytě, který si sehnala přes kamarády, protože ale s jediným příjmem nebylo na lepší, v bytě byla plíseň, problémy s odpady, s minimem nábytku a podobně. Paní Kamila se s pomocí terénního pracovníka odstěhovala do azylového domu, až v tu chvíli se však projevila celá šíře problému. Násilí ze strany partnera a otce dětí, které se většinou odehrávalo pod vlivem alkoholu, si paní Kamila zvykla řešit také mírným popíjením. Pak to tak moc nebolí, svěřila se sociální pracovnici. Po několika společných schůzkách Kamila nahlédla vážnost situace a souhlasila s docházením k psychiatričce, která jí pomůže problémy řešit jinak.

Každý problém má řešení

Filip, zrovna čerstvě zapsaný do první třídy základní školy, problémy rodiny nesl také velmi těžce. Tátu měl rád a nechápal jeho chování k dalším jeho blízkým… I on bude navštěvovat psycholožku, aby mu pomohla zorientovat se ve složité situaci. Velmi důležitou pomocí byla pro paní Kamilu orientace v problematice stanovování výživného a úpravě styků s otcem, s tím vším jí naše sociální pracovnice pomohly také. Bohužel tím potřeba podpory nekončila: otec začal rodinu obtěžovat a nešťastná maminka se na něj pro neúnosnost situace hlavně pro děti rozhodla podat trestní oznámení. Ale i s intenzivní podporou v rámci preventivní služby není ještě zdaleka vše hotovo! Paní Kamila úspěšně bojuje se závislostí, aby děti nepřipravila o domov a hlavně jim mohla být v těžké situaci oporou. Do doby, než budou vyřízeny dávky v hmotné nouzi a výživné (a hlavně do doby, než skutečně peníze doputují tam, kam mají), je nutné paní podpořit potravinami z potravinové sbírky, aby děti nehladověly. Protože nejmladší Tobiáš bude moci nastoupit do školky, hledá se volné místo a také práce, která by mamince bez opory v partnerovi umožnila nejen finančně zajistit rodinu, ale i odpoledne pečovat o tři malé děti. A ty mají plné ruce a hlavně hlavičky práce s vyrovnáním se s nepřízní osudu.

Správná volba

První plody toho velkého úsilí všech už jsou vidět. Naše sociální pracovnice při každé návštěvě vidí o něco veselejší, spokojenější děti, o kterých to dosvědčují i paní učitelky ve školce, kam Anička a Filípek chodí. Paní Kamila si tak může říct: snad jsem se rozhodla správně. Snad se to nakonec všechno podaří…

CHCI PODPOŘIT

 

Blog

Mohlo by vás zajímat