Chci podpořit

Závěť může pomáhat

Aktuality

S notářsky ověřenou závětí, která určí, jak bude naloženo s jejich dědictvím, dnes umírá zhruba jen každý desátý Čech. Přesto jejich počet v posledních letech roste – a čím dál tím běžnější je i to, že lidé v poslední vůli odkáží část svého majetku na dobročinné účely. V SOS dětských vesničkách pečujeme o tyto dárce zodpovědně a s vděčností.

Jen za loňský rok propadlo státu téměř čtvrt miliardy korun z pozůstalosti lidí, kteří zemřeli bez zákonných dědiců. Jsou to nejen životní úspory, ale také nemovitosti a jejich vybavení, pozemky a další majetky. Je dobře, že přece jen roste počet lidí, kteří o osudu svého majetku rozhodnou včas. Někteří z nich sepíší závěť ve prospěch blízké osoby, která není dědicem ze zákona, jiní majetek nebo jeho část odkáží organizaci, která je jim blízká, aby po i po své smrti pomáhali těm, co to nejvíc potřebují.

Děkujeme i těm, co už s námi nejsou

Radana Koštialiková, která za závěti v SOS dětských vesničkách zodpovídá, má s tímto tématem intenzivní zkušenost. “Svého prvního zůstavitele jsem od začátku do konce – od prvního kontaktu s notářkou až po vyřízení dědictví v bance – obrečela, přišlo mi nesmírně smutné, že tak vzdělaný a společenský člověk, kterým pan architekt Nábělek byl, zemřel bez dětí, že po něm jakoby nic a nikdo nezůstal. Několikrát jsem “za ním” byla na Olšanských hřbitovech, kde je pohřbený, i ve svém volném čase; přišlo mi to přirozené, nejspíš i proto, že jsem věřící.“

Z osobního zaujetí se stala organická a standardní součást péče o dárce. „Návštěvy dárců, kteří na nás pamatovali v závěti, na Dušičky nebo v den jejich narozenin jsou pro mne nebo pro některého z mých kolegů samozřejmou – a čím dál radostnější – činností: položím věneček, zapálím svíčku, v duchu jim vyprávím, kolika dětem jsme mohli díky jejich prostředkům pomoci, a mám intenzivní pocit, že jsou tu dál právě tímto způsobem.”

Měsíc dobročinné závěti


Za poslední tři roky získaly SOS dětské vesničky z dědictví dárců téměř 3,5 milionu korun. „Peníze z pozůstalosti dárců jsou pro nás vždy nečekaným příjmem, s něčím takovým se v rozpočtu nedá nikdy počítat. Proto je využíváme na jednorázové investice směřující k otevření nových služeb nebo do nových lokalit. Díky dárcům, kteří na nás v posledních letech mysleli v závěti, jsme mohli například začít podporovat pěstounské rodiny na Prostějovsku a Šumpersku,“ vysvětluje vedoucí oddělení péče o dárce Jana Šagátová.

Koalice Za snadné dárcovství vyhlašuje už několik let vždy období od 13. září do 12. října Měsícem dobročinné závěti. Všem dárcům, kteří v tomto termínu sepíší závěť u notáře a budou v ní alespoň částečně pamatovat i na dobročinnou organizaci dle svého výběru, proplatí Koalice notářský poplatek až do výše 1800 Kč (+ DPH). Podrobný návod, jak na to, najdete na webu www.zavetpomaha.cz/mesic.

Blog

Mohlo by vás zajímat